obraz

lic. Klaudia Waśkiewicz

Nazywam się Klaudia Waśkiewicz i jestem dietetykiem klinicznym. Jestem absolwentką studiów licencjackich na wydziale lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Swoją wiedzę i umiejętności praktykowałam m.in. w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, w gabinecie prywatnym, w domach opieki oraz w placówkach oświatowych jako prelegentka wykładów i warsztatów dla dzieci i dorosłych.

Jako dietetyk kliniczny zajmuję się żywieniem w chorobach takich jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca czy dyslipidemia. Współpracuje również z osobami cierpiącymi na insulinooporność czy zaburzenia pracy tarczycy, jak choroba Hashimoto. Chętnie pomogę także przy problemach jelitowych. Miałam okazję owocnie współpracować z pacjentami onkologicznymi. Moim szczególnym zainteresowaniem jest wpływ diety na płodność i rozwój ciąży.

Zasada, którą niezmiennie od lat się kieruje, to zawsze indywidualne dostosowanie diety oraz zaleceń do sytuacji i możliwości pacjenta. Istotne jest dla mnie empatyczne i stopniowe uzyskiwanie samodzielności żywieniowej moich podopiecznych. Zależy mi na tym, by pacjent czuł się ze swoim sposobem odżywiania nie tylko zdrowo, ale i komfortowo.

Prywatnie jestem mamą dwójki żywiołowych chłopców, z którymi uwielbiam spędzać aktywnie czas spacerując, jeżdżąc na wycieczki rowerowe i górskie wyprawy. Uwielbiam włoską kuchnię i wszystko zawierające pistacje 🙂